Trasee Turistice

 


Pentru amatatorii de catarat pe stanci, alpinism si escalada, statiunea montana din sud vestul Romaniei detine in muntii Cernei locuri renumite unde turisti din toata lumea vin sa practice alpinismul.

Poate cel mai renumit loc din statiunea montana Baile Herculane unde se practica alpinismul, este in apropierea hotelului Roman.

 

 

 

Traseu turistic montan : Baile Herculane - Crucea Alba:

Traseul spre Crucea Alba porneste din drumul national DN67D, timpul de parcurs este de aproximativ 2 ore.

 

 

 

Cascada Vanturatoarea Baile Herculane - Trasee montane Romania, Baile Herculane (Caras Severin):

Urcarea catre cascada se face la coada lacului de acumulare al Barajului de pe raul Cerna, 10km distanta de statiunea montana Baile Herculane.

Traseul se parcurge in 2 ore.

 

 

 

 

Traseele turistice sunt concentrate in mai multe grupe,una din aceste grupe cuprinde toate traseele de pe versantul drept al Vaii Cernei,care urca in Muntii Cernei si Muntii Godeanu,incepand de la Baile Herculane in amonte.

Aceste trasee sunt urmatoarele :

1.Baile Herculane ( Cartierul Zavoi)- Platoul si Izvorul Coronini - Cracu lui Arendasu - Poiana cu Peri.

Marcaj: punct rosu; Durata: 2  ore

Accesibilitate: in lunile fara zapada si cere un efort deosebit.

Putin in aval de Vila Livia de pe strada Zavoiului ,in dreptul cladirii nr.42,se desface la dreapta un drum nemarcat care urca vreo 250 m pe malul stang al paraului Valea Mare,apoi o ia la dreapta pana la Platoul Corononi.Parcursul acestui drum dureaza 20-30 min. Platoul Coronini se afla la 218 m altitudine,fiind o poiana larga,in panta usoara,cu fanete intinse si petice de ogor.Este locul perfect  pentru oamenii dornici de odihna,liniste,aer curat si privelisti largi catre Valea Cernei dominata de Masivul Domogled.De la Platoul Coronini,urmand marcajele,ajungem la Cracu lui Arendasu ,o suprafata acoperita cu fagi,de unde nu mai este mult pana la Poiana cu Peri.

 

2.Baile Herculane (Cartierul Zavoi) - Platoul Coronini - Chioscul de Jos - Izvorul Diana.

Marcaj: punct albastru (punct rosu si galben la inceput); Durata: 1 ore

Pornim din cartierul Zavoi pe poteca marcata cu punct rosu si punct galben pana ajungem la Platoul Coronini, de unde facem dreapta pe o poteca-alee marcata cu punct albastru pana dam de un refugiu construit pe o stanca in plina padure ? Foisorul Dragalina sau Chioscul de Jos - . De aici avem o priveliste foarte frumoasa asupra statiunii si Masivului Domogled.Capatul traseului nostru  este prevazut cu cateva trepte de piatra si se afla chiar langa Izvorul Diana III.

 

3.Baile Herculane (Cartierul Zavoi) - Izvorul Coronini - Izvorul Munk - Izvorul Diana III.

Marcaj : punct galben ; Durata : 2 ore

Accesibilitate: in tot cursul anului,de preferat vara pentru a profita de racoarea codrului.

Traseul are ca obiectiv doua izvoare reci din versantul drept al Vaii Cernei:Coronini si Munk. Pe parcursul traseului strabatem si o padurice de pini de unde coboara drumul in serpentine spre Izvorul Munk.Acest izvor este captat intr-un mic bazin de beton,iese de sub un perete stancos inalt de 30m.Coborand in jos ajungem intr-o padure de fag tot mai deasa,intunecata si racoroasa.Intre izvoarele Munk si Diana sunt 1,48 km care pot fi parcursi in 20-25 min.

 

4.Baile Herculane (Izvorul Diana III) ? Izvorul Munk ? Piscul Jubiliar ? Vf.Ciorici ? Izvorul Munk ? Vf.Doda.

Marcaj:punct galben;partial banda galbena si triunghi rosu. Durata:3 1 - 4 ore.

Accesibilitate:in tot cursul anului ,dar mai indicat vara cu exceptia derivatiei Izvorul Munk ? Vf.Doda ? Vf.Ciorici,care se recomanda numai in lunile fara zapada.

De la Izvorul Munk ne continuam drumul pe un urcus (la dreapta) marcat cu punct galben si ajungem la Piscul Jubiliar ,fiind inzestrat cu un chiosc si de unde avem o minunata belvedere.De aici urcam in continuare pana atingem Varful Ciorici,unde de asemenea avem un chiosc si o ampla belvedere.Ca sa ajungem la Varful Doda ? de unde se deschide o larga vedere panoramica -  trebuie sa ne intoarcem la izvorul Munk.

 

5.Baile Herculane (Biserica Catolica) ? Vf.Ciorici ? Vf.Elisabeta ? Poiana cu Peri ? Vf.Ciorici ? Pestera cu Aburi ? Pestera lui Adam ? Pestera Hotilor ? Pestera de la Despicatura.

Marcaj :triunghi albastru; partial cruce albastra dublata de triunghi albastru.

Accesibilitate: pana la Vf.Ciorici traseul este practicabil tot anul;tronsonul Ciorici ? Poiana cu Peri se recomanda numai in lunile calde;tronsonul Ciorici ? Pestera Hotilor este foarte periculoasa si este interzisa fara echipament adecvat si insotitor alpinist sau speolog.

Traseul incepe din dreapta Bisericii Catolice si pana la Varful Elisabeta facem 3 ore ,de unde avem o vedere larga si cuprinzatoare catre Valea Cernei si Muntii Mehedinti cu Domogledul in prim plan. Pestera (Grota) cu Aburi se situeaza la 375 m altitudine si are doar 14 m lungime,micuta pestera rasufla aburi fierbinti (52-56oC) cu miros de pucioasa printr-o crapatura in stanca.Parasind poteca,coboram brusc si ajungem la Pestera lui Adam care incepe cu un put de 11m continuand cu un sistem complicat de galerii.Aici putem cobori numai cu tehnica speologica si cand nu ies aburi fierbinti.Este o pestera calda si vara si iarna. Dupa ce urcam un varf de cleant de langa Pestera lui Adam, coboram spre apa Cernei si ajungem dupa 45-60 de min.de coboras dificil la Pestera Hotilor.Aceasta pestera fiind declarata rezervatie arheologica.Pestera de la Despicatura se afla nu foarte departe ,in aval de hotelul Roman.

 

6.Baile Herculane ? Sapte Izvoare Calde ? Piatra Banitei ? Poiana Culmea Mare.

Marcaj : triunghi galben (Strandul termal ? Culmea Mare)

Traseul merita vazut pentru privelistile de pe fosta poteca de granita si indeosebi pentru cea de pe Piatra Banitei. De unde avem o vedere panoramica grandioasa,cum putine sunt in bazinul Cernei.De asemenea de pe stanga soselei putem sa coboram niste scari metalice si ajungem la Trei Izvoare Calde. De la Piata Hercules pana la Sapte Izvoare Calde sunt 4 km pe sosea iar de la Sapte Izvoare Calde pana la Poiana Culmea Mare avem 1 1 ore urcus ,prin padure de fag si rasinoase si printre cleanturi.

 

7.Baile Herculane - Cascada Vanturatoarea - Poiana Cicilovete.

Marcaj: cruce rosie (confluenta cu Scochina ? Poiana Cicilovete).

Pentru a ajunge la cascada Vanturatoarea,intram in traseu la kilometrul 12 al soselei Baile Herculane ? Baia de Arama.De la podul de beton peste apa Cernei la cascada Vanturatoarea facem mai mult de trei ore dus-intors.Suvoiul de apa,lovindu-se de un prag,se transforma intr-o ploaie fina care cade de la circa 40 m in paralel cu peretele stancos perfect vertical. Satisfacuti de priveliste,ne continuam urcusul printr-o padure tanara,cu luminisuri pline de ruguri de mure.Dupa mai bine de o ora de urcus atingem culmea in Poiana Cicilovete (1143m).

 

 

8.Baile Herculane ? Podu Tasnei ? Cheile Prisacinei ? Valea Cernei km 21 ? Pestera lu Ion Barzoni.

Marcaj : punct albastru (Podu Tasnei ? Prisacina ? Valea Cernei km 21.)

Traseul permite cunoasterea reliefului carstic din cursul mijlociu al Cernei:Cheile Prisacinei cu pesterile Salitrari,considerate drept cele mai impresionante din bazinul Cernei precum si Pestera lui Ion Barzoni fiind pe primul loc ca frumusete printre cavitatile naturale din acest bazin.Ca sa ajungem la Podu Tasnei trebuie sa parcurgem 13,8 km pe sosea din Piata Hercules.In apropierea Cheilor Prisacinei sunt Pesterile de la Salitrari unde putem ajunge numai daca avem echipament corespunzator.Cheile propriu zise n-au decat cateva sute de metri,dar inaintarea spre amonte nu este la indemana oricui.Din dreptul km 21,pe o poteca destul de buna ajungem la deschiderea relativ mica a Pesterii lui Ion Barzoni care este rezervatie speologica,inchisa turismului.

 

9.Baile Herculane – Cheile Bobotului – Cracu lui Stepan – Vf.Vlascu Mare.
Marcaj : triunghi albastru (Cheile Bobotului – Vf.Vlascu Mare)
In drepul km 28,8 pot fi vazute Cheile Bobotului care au rezultat din lupta de milenii dintre roca calcaroasa si apa la confluenta paraielor Arsasca (pe stanga raului) si Iauna (pe dreapta).Nu departe de aici este si Cracu lui Stepan,avand in dreapta Valea Iaunei Mari.Pornind din acest punct,la inceput avem un urcus nu atat de greu dar care devine tot mai greu si cere un efort tot mai mare.Dupa mai bine de 4 ore ajungem la Varful Vlascu Mare.
10.Baile Herculane – Cerna –Sat – Oslea Romaneasca – Vf.Godeanu.
Marcaj: banda galbena (Cerna-Sat – Vf.Godeanu)
Traseul reprezinta un urcus pe creasta pentru turistii aflati in Cerna-Sat care doresc sa ajunga pe Varful Godeanu si este principalul drum de legatura intre Masivul Godeanu si Valea Cernei folosit de drumetii ce coboara spre Baile Herculane.Din Baile Herculane pana in Cerna-Sat facem 42 de km pe sosea modernizata de unde dupa un urcus pe creasta trecem pe langa  Varful Oslea Romaneasca.Ca sa atingem Vf.Godeanu (2.229 m) facem un urcus de 7-8 ore prin padure de fag si rasinoase apoi pe golul alpin.
O alta grupa cuprinde traseele din Muntii Mehedinti.
11.Baile Herculane – Cheile Peciniscai – Creasta Cocosului.
Marcaj : cruce galbena (Pecinisca – Creasta Cocosului cu intreruperi)
Obiectul principal al traseului il constituie Cheile Peciniscai si pesterile sale. De la Podul Cernei (din cartierul Pecinisca) pana la Cheile Peciniscai sunt 2 km pe strazi si pe drum nemodernizat,aceste chei fiind pe cat de scurte pe atat de frumoase si spectaculoase,impresionand prin aspectul lor straniu si linistea totala din portiunea fara curs de apa; tot aici fiind situat si Pestera (Gaura) Ungurului,iar spre capatul din amonte al cheilor fiind Pestera de la Ponorul Peciniscai.Putin mai sus de ponor,dupa un urcus obositor ajungem si la Vf.Creasta Cocosului.
12.Baile Herculane – Cheile Peciniscai – Poiana Pades.
Marcaj : cruce galbena (Pecinisca – Cheile Peciniscai)
Accesibilitate: pe vreme buna iar iarna este interzis.
Din fata Cheilor Peciniscai apucam poteca lata din dreapta noastra,care ocoleste cheile pe deasupra,se lasa intr-o poiana din amonte de chei,urca prin livezi,apoi abrupt prin paduri si poieni ajungand la Poiana Padesu.
13.Baile Herculane – Cheile Ferigari – La Sipot – Vf.Soimului – Padina Soroniste – Pestera Mare de la Soroniste.
Marcaj : punct rosu (Fosta Fabrica de var – La Sipot); banda galbena (La Sipot – Inseuarea dintre Vf.Soimului si Vf. Domogledu Mare).
Accesibilitate  : in lunile calde si fara multe precipitatii,sub conducerea unui speolog,care cunoaste exact pozitia pesterii ( care altfel este de negasit).
In zona fostei Fabrici de Var poteca urca pe langa fosta cariera de calcar si nu departe de aici sunt Cheile Ferigari care sunt cunoscute de localnici si sub numele de  Prolaz sau Valea Intre-Pietre.In peretii trecatorii se deschid mai multe pesteri una dintre acestea fiind Pestera de la Intre-Pietre,aici fiind o zona pentru amatorii de escalade.Ajunsi la Padina Soronistei ,care este un abrupt de numai 10 m,atingem si punctul final al traseului Pestera Mare de la Soroniste de unde avem o vedere panoramica foarte cuprinzatoare,aceasta fiind situata la 630m altitudine.
14.Baile Herculane – Cheile Ferigari – La Sipot – Obarsia Vaii Ferigari – Creasta.
Marcaj : punct rosu (Fosta Fabrica de var – Creasta)
Traseu de legatura intre Herculane si drumul de creasta al Muntilor Mehedinti.
15.Baile Herculane – Cheile Ferigari – Creasta – Podeni.
Marcaj : cruce rosie (Fosta Fabrica de var – Podeni)
Accesibilitate : traseul nu prezinta dificultati si nu necesita un efort deosebit.
Traseu de lagatura intre Valea Cernei (Herculane) si plaiurile mehedintene (Podeni).
16.Baile Herculane – Crucea Alba – Fantana Jelarau – Izbucul la Susoare – Podeni.
Marcaj : punct albastru (Hotel Cerna – Podeni);cruce alba (pana la Susoare);cruce albastra (pana la Fantana Jelarau)
Accesibilitate:in sezonul cald,iar poteca spre Crucea Alba devine greu practicabila iarna si mai ales cand este acoperita de polei sau gheata.
Traseul ,in special prima parte (urcusul pe crestetul Domogledului pe la Crucea Alba),este unul dintre cele mai frumoase din intregul bazin al Cernei.Traseul porneste din spatele hotelului Cerna,mai precis de pe strada Domogled de deasupra izvorului de apa plata.De pe pintenul Crucii Albe avem o priveliste fara egal,in fata inaltandu-se Muntii Cernei,continuati in dreapta de Masivul Godeanu cu golul alpin.Fantana Jelarau este un izvor carstic captat,cu apa rece de 8-9oC,situat la circa 600 m altitudine.De aici se desprinde o poteca nu prea comoda,catre Varful Suscu (1192 m)-cea mai importanta inaltime a Masivului Godeanu.In drum spre Podeni ajunge la un izbuc mare numit La Susoare de unde se deschide o priveliste larga spre plaiurile mehedintene din bazinul Bahnei.
17.Baile Herculane – Crucea Alba – Pestera de sub Sarban – Vf.Domogledu Mic – Vf.Domogledu Mare – Cheile Ferigari – Fosta Fabrica de Var.
Marcaj : banda galbena (Hotelul Cerna – Fosta Fabrica de Var) ; triunghi rosu (pana la Vf.Domogledu Mic).
Accesibilitate: traseul se recomanda drumetilor temerari din mai si pana in octombrie.
Este unul dintre cele mai frumoase si totodata dificile trasee in circuit care strabat teritoriul Rezervatiei naturale Domogled.Parcurgerea traseului este un bun prilej de a lua contact cu raritatile floristice si faunistice din rezervatie.Este un traseu cu multe obstacole dar efortul nostru de a ajunge la capatul traseului este rasplatit de vederi panoramice minunate si de frumusetea formelor carstice.
18.Baile Herculane – Crucea Alba – Fantana Jelarau – Poiana Musuroaie – Valea Ferigari – Fosta Fabrica de Var.
Marcaj : banda albastra (Hotel Cerna – Fabrica de var)
Accesibilitate : in sezonul cald.
Acest traseu cuprinde partea estica a Rezervatiei Domogled. Poiana Musuroaie,declarata rezervatie floristica,este o imensa pajiste cu iarba grasa,unde avem o frumusete peisagistica rezultata din varietatea nuantelor de verde de la cel crud al ierbii pana la cel intunecat al coniferelor,pigmentata de paleta multicolora a florilor.
19.Baile Herculane – Crucea Alba – Vf.Domogledu Mic – Poiana Musuroaie.
Marcaj : triunghi rosu (Hotel Cerna – Poiana Musuroaie)
Traseul conduce la Poiana Musuroaie pe alta cale decat prin Valea Jelaraului pentru a include Cararea Pisicii si varfurile Domogledului.Pe parcursul traseului depasim si o pepiniera de conifere dupa care se urca domol printr-o padure rara de fag.
20.Baile Herculane – Crucea Alba – Fantana Jelarau – La Susoare – La Margina.
Marcaj : cruce alba (marcaj simbolic facut de localnici intre hotelul Cerna si La Margina)
Traseul se suprapune in buna parte cu traseul 16,fiind diferit doar de la izbucul La Susoare,aflat pe stanga drumului de creasta Toplet – Podeni.
21.Baile Herculane – Uzina Electrica Veche – Cheile Saua Padina – Poiana Sauna Padina – La Margina.
Marcaj : banda galbena (Uzina electrica veche – La Margina).
Traseu de legatura intre Baile Herculane si drumul de creasta cu ramificatie spre Podeni. Poiana Saua Padina este o intindere plana,lunga de vreo 3 km,situata in apropierea crestei Muntilor Mehedinti.Din frumoasa Poiana Saua Padina apucam drumul care trece pe langa Cabana Ocolului Silvic si urca pe un podis calcaros si arid pana in locul numit La Margina,situat langa drumul de creasta al Muntilor Mehedinti.
22.Baile Herculane – Confluenta cu Ogasu lui Roset – Cascada Cociului.
Marcaj : punct rosu (Podetul de la confluenta – Cascada)
Traseul are ca obiectiv Cascada Cociu care este prezentata in unele scrieri drept cea mai inalta si spectaculoasa cascada din Romania . Intr-adevar aici putem admira ,mai ales cand arborii sunt desfrunziti,caderea de apa de la 120 m inaltime,despletita in doua suvoaie.Cascada este permanenta pentru ca ogasul nu seaca niciodata,in ciuda faptului ca e relativ scurt si dezvoltat pe calcare.Apa se pravaleste continuu,vertical fara trepte.Spre deosebire de bratul stang (in sensul curgerii) ,cel drept care creste mult dupa ploi,nu poate fi vazut in toata lungimea si splendoarea sa deoarece cade intre doi pereti.
23.Baile Herculane – Confluenta Cu Ogasu Lui Roset – Poiana Fantana Mosului – Creasta – Gornenti.
Marcaj : triunghi albastru (Podetul de la confluenta – Gornenti)
Accesibilitate:iarna este interzis
Traseu de legatura intre Baile Herculane si Gornenti trecand peste creasta Muntilor Mehedinti. Ca sa ajungem la capatul traseului trebuie sa ajungem pana sub peretele falnicului cleant al Muntelui Cociu.Desi mai scund decat vecinii sai,acest munte se impune prin abruptul dinspre Cerna.Continuand traseul ajungem in Poiana Fantana Mosului unde se afla un izvor.
24.Baile Herculane – Confluenta cu Ogasu lui Roset – Poiana Fantana Mosului – Poiana Balta Cerbului – Vf.Ciolanu Mare -  Cheile Tesnei – Poiana Tesnei (km14).
Marcaj : banda albastra (Podetul de la confluenta Cernei cu Ogasu lui Roset – Poiana Tesnei).
Traseu in circuit avand ca obiective principale Poiana Balta Cerbului si Cheile Tesnei. Cheile Tesnei,fiind ocrotite,se desfasoara uimitor :pereti amenintatori,rupturi in stanca,pini izolati sau in buchete,poteca sapata in perete,abrupta si periculoasa,misterul haului prin care se avanta jos de tot apa Tesnei.Cheile Tesnei nu au egal in frumusete si salbaticie,este o lume fantastica,de neinchipuit,cu o bogatie de forme calcaroase,jgheaburi,pinteni stancosi,ace,guri de pesteri,o imensa masa de calcar invinsa de firavul parau al Tesnei care sclipeste in saltul zglobiu al unei cascade.Uluitor este peretele din stanga Tesnei : pe muchie atarna mai multe exemplare ale pinului negru banatean,in nici un alt loc din lume nu poti intalni o asemenea desfatare. Poiana Balta Cerbului este o insula de granite intre calcare,lunga de vreo 800 de m,strajuita de Varfurile Inalatu Mic (1146m) si Inalatu Mare (1301m) si in care este o cabana a Ocolului Silvic.
25.Baile Herculane – Poiana Tesnei (km 14) – Vf.Pietrele Albe – Poienile de Sus (Plostinioarele Medvedului,Porcului,Crovu Mare,Izvernelor si Bilitin) – Cheile Tamnei – Confluenta Tamnei cu Cerna (km 22).
Marcaj : punct galben (Poiana Tesnei – Poienile de Sus – Piatra Puscata)
Traseul are ca obiectiv parcurgerea Poienilor de Sus ale Cernei – un relief carstic extrem de original,unic in carstul carpatin,reprezentat printr-o insiruire de depresiuni adanci,adesea cu fundul foarte neted si cu versantii taiati in calcare abrupte si puternic lapiezate.Ca sa patrundem in tara misterioasa ,izolata a Poienilor de Sus pornim din Poiana Tesnei  pe poteca punct galben.E bine sa fim aici in zorii unei lungi zile de vara ,odihniti deoarece ne asteapta portiunea cea mai salbatica si dificila a traseului,urmata de multe ore de mers pana vom revedea  Valea Cernei,mai in amonte,la km 22.Altfel vom fi nevoiti sa dormim in padure sau,daca n-avem cort,sa veghem cu randul la foc de tabara ca sa nu fim surprinsi de carnivorele care vaneaza noaptea. De sus de la Varful Pietrele Albe (1335m) avem o ampla vedere panoramica,pana departe,asupra muntilor si Vaii Cernei.In prim plan,in directia NNE,se insiruie seria de depresiuni adanci,cu fundul plat,inconjurate de pereti calcarosi – obiectivul traseului nostru.
26.Baile Herculane – Confluenta Cernei cu Tamna (km 22 ) – Cheile Tamnei – Crovu Mare – Creasta – Isverna.
Marcaj : cruce rosie (DN 67 D,km 22 – Isverna)
Traseu de legatura folosit de localnici pentru a veni la Herculane;exceptand Cheile Tamnei (foarte salbatice,priporoase si in panta mare) nu detine un interes deosebit.
27.Baile Herculane – Cerna-Sat – Vf.Cioaca Inalta – Valea Caprei – Valea Motrului Sec – Closani.
Marcaj : triunghi rosu (Cerna-Sat – Closani)
Traseu de lagatura intre Valea Cernei (Cerna-Sat) si Valea Motrului (Closani),fara obiective turistice deosebite,dar cei care sunt iubitori de natura ,aer curat,liniste pot parcurge acest traseu prin paduri de fag,tei si rasinoase,poieni,pasuni si livezi.
Trasee pe culoarul Timis – Cerna,de creasta si pe firul Vaii Cernei:
28.Baile Herculane (Piata Hercules) – Gara Herculane – Mehadia – Frasancea – Culmea Vlascu – Cheile Bobotului.
Marcaj: triunghi albastru intre Culmea Vlascului si Cheile Bobotului
Traseul permite trecerea din Valea Belarecai,peste Culmea Vlascului,in Valea Cernei la Cheile Bobotului – unul din locurile deosebit de pitoresti ale Vaii Cernei.
29.Baile Herculane (Piata Hercules) – Gara Herculane – Drumul de Creasta – Piatra Iorgovanului – Cabana Buta.
Marcaj : banda rosie
Traseul reprezinta “drumul de creasta” de pe dreapta Cernei care urmeaza culmea principala a Muntilor Cernei,iese in zona alpina a Masivului Godeanu si se incheie in Parcul National Retezat.El permite drumetului pornit din Baile Herculane cu un cort,merinde si apa pentru 4-5 zile sa ajunga la Cabana Buta.Pe parcursul traseului ajungem si la Varful Arjana (1513m),Muntele Arjana fiind ca si Domogledul un rai al faunei de insecte,in speta al fluturilor. Totodata ajungem si la Varful Vlascu Mare (1608m),Varful Babei (1826m) Varful Dobrii (1928m)-aflandu-ne in plina zona alpina, Vf.Olanului (1990m),Vf.Godeanu (2,229),Vf.Borascu (2158m) si Varful Piatra Iorgovanului.
30.Baile Herculane – Pecinisca – Creasta Cocosului – Drumul de Creasta – Vf.Stevaru – Cantonul lui Dima.
Marcaj : cruce galbena intre Pecinisca si Creasta Cocosului;banda rosie intre Creasta Cocosului si Vf.Stevaru.
Traseul reprezinta ‘’drumul de creasta’’ de pe stanga Cernei care urmeaza culmea principala a Muntilor Mehedinti intre Pecinisca si cabana lui Dima.Pe parcursul traseului trecem succesiv prin :Balta Cerbului – Poiana Cerbului – Vf.Ciolanu Mare (1135m) – Vf.Pietrele Albe (1335m) – Vf.Bruscan (1300m) – Poiana Mare – Poiana Bilitin – Cabana forestiera Mazdronea – Vf.Cioaca Lacului (1150m) – Vf.Poiana Mica (1179m) – Vf.Cioaca Glameii (1047m) – Vf.Cioaca Inalta (1137m) – Vf.Stevaru (1213m).
31.Baile Herculane (Piata Hercules) – Cerna-Sat – Barajul Lacului de Acumulare Iovanu.
Marcajul : nemarcat turistic
Urmand acest traseu,turistul poate observa indeaproape de-a lungul Vaii Cernei,intre Herculane si barajul Iovanu,frumusetile neasemuite care i se perinda prin fata ochilor oferite din belsug de formatiunile carstice atat de variate,in deosebi de stancaria versantilor si cheile salbatice,de vegetatia extraordinara.Cateva obiective accesibile din sosea : Cascada Bobot,Lacul Prisaca,peretele calcaros al Inalatului , Cheile Prisacinei,Piatra Puscata,Cheile Corcoaiei – reprezinta un obiectiv carstic turistic major al Vaii Cernei ,protejat intr-o rezervatie naturala.Ele pot fi vizitate numai in timpul apelor scazute-.
32.Baile Herculane – Barajul Lacului de Acumulare Iovanu – Izbucu Cernei – Cheile Cernisoarei – Inseuarea dintre Vf.Paltina si Vf.Piatra Iorgovanului – Cabana Buta.
Marcaj : punct rosu (de la Lacul Iovanu) si banda rosie (de la Piatra Iorgovanului).
Traseul permite ,printre altele,cunoasterea unor obiective de mare atractie turistica din bazinul superior al Cernei:Lacul Iovanu,Izbucu Cernei,Cheile Cernisoarei si pesterile din preajma.Izbucul Cernei este considerat cel mai puternic izvor din Romania,se afla la 710m altitudine.Lacul de acumulare Iovanu s-a format dupa ridicarea unui baraj de 110m la confluenta paraului Iovanu cu Cerna,unde debitul mediu anual este 6mc/s.
Regulile de acces sunt aceleasi  la parcurgerea fiecarui traseu,astfel pentru a mentine biodiversitatea, a conserva valorile naturii si a pastra integritatea ecosistemelor trebuie sa respectam niste reguli fara de care aceste valori ar fi distruse.Aceste reguli sunt urmatoarele :
-         accesul pe traseele nemarcate si pe cele de alpinism se face cu acordul prealabil al APNDVC.
-         intretinerea marcajelor turistice,deschiderea de noi trasee si amplasarea panourilor indicatoare si informative se face numai cu acordul APNDVC.
-         camparea este permisa in zonele special amenajate si in alte locuri marcate.
-         saparea de santuri in jurul corturilor este interzisa.
-         focul este interzis pe teritoriul PNDVC,exceptie facand locurile amenajate pentru campare.
-         pentru foc se foloseste material lemnos pregatit in prealabil,la locul da campare.
-         este interzisa abandonarea deseurilor de orice fel pe teritoriul PNDVC;turistii au obligatia de a evacua deseurile pe care le genereaza.
-         se interzice colectarea de specii de flora si fauna.
-         se interzice distrugerea panourilor informative sau a altor obiective de interes turistic.

9.Baile Herculane – Cheile Bobotului – Cracu lui Stepan – Vf.Vlascu Mare.

Marcaj : triunghi albastru (Cheile Bobotului – Vf.Vlascu Mare)

In drepul km 28,8 pot fi vazute Cheile Bobotului care au rezultat din lupta de milenii dintre roca calcaroasa si apa la confluenta paraielor Arsasca (pe stanga raului) si Iauna (pe dreapta).Nu departe de aici este si Cracu lui Stepan,avand in dreapta Valea Iaunei Mari.Pornind din acest punct,la inceput avem un urcus nu atat de greu dar care devine tot mai greu si cere un efort tot mai mare.Dupa mai bine de 4 ore ajungem la Varful Vlascu Mare.

10.Baile Herculane – Cerna –Sat – Oslea Romaneasca – Vf.Godeanu.

Marcaj: banda galbena (Cerna-Sat – Vf.Godeanu)

Traseul reprezinta un urcus pe creasta pentru turistii aflati in Cerna-Sat care doresc sa ajunga pe Varful Godeanu si este principalul drum de legatura intre Masivul Godeanu si Valea Cernei folosit de drumetii ce coboara spre Baile Herculane.Din Baile Herculane pana in Cerna-Sat facem 42 de km pe sosea modernizata de unde dupa un urcus pe creasta trecem pe langa  Varful Oslea Romaneasca.Ca sa atingem Vf.Godeanu (2.229 m) facem un urcus de 7-8 ore prin padure de fag si rasinoase apoi pe golul alpin.

O alta grupa cuprinde traseele din Muntii Mehedinti.

11.Baile Herculane – Cheile Peciniscai – Creasta Cocosului.

Marcaj : cruce galbena (Pecinisca – Creasta Cocosului cu intreruperi)

Obiectul principal al traseului il constituie Cheile Peciniscai si pesterile sale. De la Podul Cernei (din cartierul Pecinisca) pana la Cheile Peciniscai sunt 2 km pe strazi si pe drum nemodernizat,aceste chei fiind pe cat de scurte pe atat de frumoase si spectaculoase,impresionand prin aspectul lor straniu si linistea totala din portiunea fara curs de apa; tot aici fiind situat si Pestera (Gaura) Ungurului,iar spre capatul din amonte al cheilor fiind Pestera de la Ponorul Peciniscai.Putin mai sus de ponor,dupa un urcus obositor ajungem si la Vf.Creasta Cocosului.

12.Baile Herculane – Cheile Peciniscai – Poiana Pades.

Marcaj : cruce galbena (Pecinisca – Cheile Peciniscai)

Accesibilitate: pe vreme buna iar iarna este interzis.

Din fata Cheilor Peciniscai apucam poteca lata din dreapta noastra,care ocoleste cheile pe deasupra,se lasa intr-o poiana din amonte de chei,urca prin livezi,apoi abrupt prin paduri si poieni ajungand la Poiana Padesu.

13.Baile Herculane – Cheile Ferigari – La Sipot – Vf.Soimului – Padina Soroniste – Pestera Mare de la Soroniste.

Marcaj : punct rosu (Fosta Fabrica de var – La Sipot); banda galbena (La Sipot – Inseuarea dintre Vf.Soimului si Vf. Domogledu Mare).

Accesibilitate  : in lunile calde si fara multe precipitatii,sub conducerea unui speolog,care cunoaste exact pozitia pesterii ( care altfel este de negasit).

In zona fostei Fabrici de Var poteca urca pe langa fosta cariera de calcar si nu departe de aici sunt Cheile Ferigari care sunt cunoscute de localnici si sub numele de  Prolaz sau Valea Intre-Pietre.In peretii trecatorii se deschid mai multe pesteri una dintre acestea fiind Pestera de la Intre-Pietre,aici fiind o zona pentru amatorii de escalade.Ajunsi la Padina Soronistei ,care este un abrupt de numai 10 m,atingem si punctul final al traseului Pestera Mare de la Soroniste de unde avem o vedere panoramica foarte cuprinzatoare,aceasta fiind situata la 630m altitudine.

14.Baile Herculane – Cheile Ferigari – La Sipot – Obarsia Vaii Ferigari – Creasta.

Marcaj : punct rosu (Fosta Fabrica de var – Creasta)

Traseu de legatura intre Herculane si drumul de creasta al Muntilor Mehedinti.

15.Baile Herculane – Cheile Ferigari – Creasta – Podeni.

Marcaj : cruce rosie (Fosta Fabrica de var – Podeni)

Accesibilitate : traseul nu prezinta dificultati si nu necesita un efort deosebit.

Traseu de lagatura intre Valea Cernei (Herculane) si plaiurile mehedintene (Podeni).

16.Baile Herculane – Crucea Alba – Fantana Jelarau – Izbucul la Susoare – Podeni.

Marcaj : punct albastru (Hotel Cerna – Podeni);cruce alba (pana la Susoare);cruce albastra (pana la Fantana Jelarau)

Accesibilitate:in sezonul cald,iar poteca spre Crucea Alba devine greu practicabila iarna si mai ales cand este acoperita de polei sau gheata.

Traseul ,in special prima parte (urcusul pe crestetul Domogledului pe la Crucea Alba),este unul dintre cele mai frumoase din intregul bazin al Cernei.Traseul porneste din spatele hotelului Cerna,mai precis de pe strada Domogled de deasupra izvorului de apa plata.De pe pintenul Crucii Albe avem o priveliste fara egal,in fata inaltandu-se Muntii Cernei,continuati in dreapta de Masivul Godeanu cu golul alpin.Fantana Jelarau este un izvor carstic captat,cu apa rece de 8-9oC,situat la circa 600 m altitudine.De aici se desprinde o poteca nu prea comoda,catre Varful Suscu (1192 m)-cea mai importanta inaltime a Masivului Godeanu.In drum spre Podeni ajunge la un izbuc mare numit La Susoare de unde se deschide o priveliste larga spre plaiurile mehedintene din bazinul Bahnei.

17.Baile Herculane – Crucea Alba – Pestera de sub Sarban – Vf.Domogledu Mic – Vf.Domogledu Mare – Cheile Ferigari – Fosta Fabrica de Var.

Marcaj : banda galbena (Hotelul Cerna – Fosta Fabrica de Var) ; triunghi rosu (pana la Vf.Domogledu Mic).

Accesibilitate: traseul se recomanda drumetilor temerari din mai si pana in octombrie.

Este unul dintre cele mai frumoase si totodata dificile trasee in circuit care strabat teritoriul Rezervatiei naturale Domogled.Parcurgerea traseului este un bun prilej de a lua contact cu raritatile floristice si faunistice din rezervatie.Este un traseu cu multe obstacole dar efortul nostru de a ajunge la capatul traseului este rasplatit de vederi panoramice minunate si de frumusetea formelor carstice.

18.Baile Herculane – Crucea Alba – Fantana Jelarau – Poiana Musuroaie – Valea Ferigari – Fosta Fabrica de Var.

Marcaj : banda albastra (Hotel Cerna – Fabrica de var)

Accesibilitate : in sezonul cald.

Acest traseu cuprinde partea estica a Rezervatiei Domogled. Poiana Musuroaie,declarata rezervatie floristica,este o imensa pajiste cu iarba grasa,unde avem o frumusete peisagistica rezultata din varietatea nuantelor de verde de la cel crud al ierbii pana la cel intunecat al coniferelor,pigmentata de paleta multicolora a florilor.

19.Baile Herculane – Crucea Alba – Vf.Domogledu Mic – Poiana Musuroaie.

Marcaj : triunghi rosu (Hotel Cerna – Poiana Musuroaie)

Traseul conduce la Poiana Musuroaie pe alta cale decat prin Valea Jelaraului pentru a include Cararea Pisicii si varfurile Domogledului.Pe parcursul traseului depasim si o pepiniera de conifere dupa care se urca domol printr-o padure rara de fag.

20.Baile Herculane – Crucea Alba – Fantana Jelarau – La Susoare – La Margina.

Marcaj : cruce alba (marcaj simbolic facut de localnici intre hotelul Cerna si La Margina)

Traseul se suprapune in buna parte cu traseul 16,fiind diferit doar de la izbucul La Susoare,aflat pe stanga drumului de creasta Toplet – Podeni.

21.Baile Herculane – Uzina Electrica Veche – Cheile Saua Padina – Poiana Sauna Padina – La Margina.

Marcaj : banda galbena (Uzina electrica veche – La Margina).

Traseu de legatura intre Baile Herculane si drumul de creasta cu ramificatie spre Podeni. Poiana Saua Padina este o intindere plana,lunga de vreo 3 km,situata in apropierea crestei Muntilor Mehedinti.Din frumoasa Poiana Saua Padina apucam drumul care trece pe langa Cabana Ocolului Silvic si urca pe un podis calcaros si arid pana in locul numit La Margina,situat langa drumul de creasta al Muntilor Mehedinti.

22.Baile Herculane – Confluenta cu Ogasu lui Roset – Cascada Cociului.

Marcaj : punct rosu (Podetul de la confluenta – Cascada)

Traseul are ca obiectiv Cascada Cociu care este prezentata in unele scrieri drept cea mai inalta si spectaculoasa cascada din Romania . Intr-adevar aici putem admira ,mai ales cand arborii sunt desfrunziti,caderea de apa de la 120 m inaltime,despletita in doua suvoaie.Cascada este permanenta pentru ca ogasul nu seaca niciodata,in ciuda faptului ca e relativ scurt si dezvoltat pe calcare.Apa se pravaleste continuu,vertical fara trepte.Spre deosebire de bratul stang (in sensul curgerii) ,cel drept care creste mult dupa ploi,nu poate fi vazut in toata lungimea si splendoarea sa deoarece cade intre doi pereti.

23.Baile Herculane – Confluenta Cu Ogasu Lui Roset – Poiana Fantana Mosului – Creasta – Gornenti.

Marcaj : triunghi albastru (Podetul de la confluenta – Gornenti)

Accesibilitate:iarna este interzis

Traseu de legatura intre Baile Herculane si Gornenti trecand peste creasta Muntilor Mehedinti. Ca sa ajungem la capatul traseului trebuie sa ajungem pana sub peretele falnicului cleant al Muntelui Cociu.Desi mai scund decat vecinii sai,acest munte se impune prin abruptul dinspre Cerna.Continuand traseul ajungem in Poiana Fantana Mosului unde se afla un izvor.

24.Baile Herculane – Confluenta cu Ogasu lui Roset – Poiana Fantana Mosului – Poiana Balta Cerbului – Vf.Ciolanu Mare -  Cheile Tesnei – Poiana Tesnei (km14).

Marcaj : banda albastra (Podetul de la confluenta Cernei cu Ogasu lui Roset – Poiana Tesnei).

Traseu in circuit avand ca obiective principale Poiana Balta Cerbului si Cheile Tesnei. Cheile Tesnei,fiind ocrotite,se desfasoara uimitor :pereti amenintatori,rupturi in stanca,pini izolati sau in buchete,poteca sapata in perete,abrupta si periculoasa,misterul haului prin care se avanta jos de tot apa Tesnei.Cheile Tesnei nu au egal in frumusete si salbaticie,este o lume fantastica,de neinchipuit,cu o bogatie de forme calcaroase,jgheaburi,pinteni stancosi,ace,guri de pesteri,o imensa masa de calcar invinsa de firavul parau al Tesnei care sclipeste in saltul zglobiu al unei cascade.Uluitor este peretele din stanga Tesnei : pe muchie atarna mai multe exemplare ale pinului negru banatean,in nici un alt loc din lume nu poti intalni o asemenea desfatare. Poiana Balta Cerbului este o insula de granite intre calcare,lunga de vreo 800 de m,strajuita de Varfurile Inalatu Mic (1146m) si Inalatu Mare (1301m) si in care este o cabana a Ocolului Silvic.

25.Baile Herculane – Poiana Tesnei (km 14) – Vf.Pietrele Albe – Poienile de Sus (Plostinioarele Medvedului,Porcului,Crovu Mare,Izvernelor si Bilitin) – Cheile Tamnei – Confluenta Tamnei cu Cerna (km 22).

Marcaj : punct galben (Poiana Tesnei – Poienile de Sus – Piatra Puscata)

Traseul are ca obiectiv parcurgerea Poienilor de Sus ale Cernei – un relief carstic extrem de original,unic in carstul carpatin,reprezentat printr-o insiruire de depresiuni adanci,adesea cu fundul foarte neted si cu versantii taiati in calcare abrupte si puternic lapiezate.Ca sa patrundem in tara misterioasa ,izolata a Poienilor de Sus pornim din Poiana Tesnei  pe poteca punct galben.E bine sa fim aici in zorii unei lungi zile de vara ,odihniti deoarece ne asteapta portiunea cea mai salbatica si dificila a traseului,urmata de multe ore de mers pana vom revedea  Valea Cernei, mai in amonte, la km 22. Altfel vom fi nevoiti sa dormim in padure.

 

Printeaza